Steunkousen

steunkousen

Heeft u last van (veel) vocht in de benen, spataderen of onrustige benen? Dan kan het zijn dat de arts u steunkousen heeft voorgeschreven. Wij leggen u in dit artikel uit waarom dit zo effectief is!

Waarom steunkousen?

Steunkousen zijn ontworpen om zwellingen te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren in uw benen of armen. Meestal worden ze voorgeschreven als u een medische aandoening heeft. Denkt u hierbij aan chronische veneuze insufficiënte, lymfoedeem, trombose of spataderen.

Vaak worden de steunkousen aanbevolen als onderdeel van een uitgebreid behandelplan. Ze kunnen de pijn en ongemak helpen verlichten en zwellingen verminderen. Ook verbeteren ze de bloedsomloop en kunnen steunkousen voorkomen dat aderen zich vormen in spataderen of als ze aanwezig niet erger worden.

Op het moment dat u deze voorgeschreven krijgt van uw arts, is het handig om in gesprek te gaan met een consulente/compressietherapeut die hier ervaring in heeft. Zij kunnen namelijk beoordelen of de benen goed genoeg zijn om steunkousen te dragen. Soms kan er namelijk nog te veel vocht in de benen zitten, waardoor er eerst gezwachteld moet worden. Dit betekent dat er met compressiezwachtel eerst vocht uit de benen wordt gehaald.

Zijn alle elastische kousen hetzelfde?

Elastische kousen, steunkousen, therapeutische elastische kousen enzovoort. Deze kousen hebben verschillende benamingen, maar meestal worden het steunkousen genoemd. In de medische wereld spreken wij van Therapeutische Elastische Kousen (TEK) en hebben allemaal hetzelfde doel.

Steunkousen aantrekken

Het aantrekken van steunkousen kan soms wel eens lastig zijn. Vooral als u minder kracht heeft of niet mobiel genoeg bent. Indien dit een langdurig probleem is, kunt u meestal de thuiszorg inschakelen voor hulp. Neemt u daarvoor contact op met uw huisarts!

Er zijn ook een aantal hulpmiddelen en tips die het makkelijk voor u maken om de kousen aan- en uit te trekken. Zo zijn er een aantal aantrekhulpmiddelen die u kunt gebruiken! Denkt u hierbij aan glijzakken of handschoenen. Maar ook grotere ‘apparaten’ waarbij u veel minder kracht nodig heeft. Op onze webshop kunt u deze gemakkelijk bestellen.

Ook kan er altijd samen met een ergotherapeut gekeken worden welke aantrekhulp het meest geschikt is voor u. De consulente die bij u aan huis komt, zal dit overleggen met u.

Sportkousen voor dagelijks gebruik

In het geval dat u minimale last heeft van uw benen, maar toch een beetje extra ondersteuning kunt gebruiken, kunt u kiezen voor sportkousen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die veel bewegen en daarom extra ondersteuning in de bloedsomloop kunnen gebruiken. Zo zijn er verschillende soorten sportkousen, gebaseerd op sporttype. Ook zijn er speciale kousen in de vorm van panty’s, hoge kniekousen of kousen tot aan de lies!

Wij hebben op onze webshop een breed aanbood aan verschillende soorten kousen. Weet u niet zo goed welke geschikt is voor u? Neemt u dan contact op met ons! Onze collega’s helpen u graag verder bij uw zoektocht.