Diepe Veneuze Trombose

Trombose is een aandoening waarbij er bloedstolsels gevormd worden in de bloedvaten. Wanneer trombose ontstaat in de bloedvaten in de benen, bestaat het risico dat het bloed zich daar ophoopt en een bloedstolsel in de benen veroorzaakt: diep-veneuze trombose (DVT).

De oorzaken

Oorzaken van DVT zijn vooral de verlangzaamde bloedcirculatie en de verhoogde stollingsneiging van het bloed. Zwaarlijvigheid, zwangerschap, chronische hartaandoeningen, het gebruik van hormonale geneesmiddelen, spataderen en recent letsel of een recente operatie kunnen het risico op DVT verhogen. Ook perioden van langdurige inactiviteit, zoals tijdens een lange reis, kan de normale bloedcirculatie belemmeren en zelfs DTV tot gevolg hebben. Diep-veneuze trombose kan overigens ook mannen en vrouwen die in goede gezondheid verkeren onverwachts treffen.

Vervelende gevolgen

Als een bloedstolsel een ader in het been afsluit kan het bloed niet meer weg. Dit merkt men vaak door pijn in het been, waardoor lopen moeilijk wordt. Daarnaast vindt zwelling van het been plaats en kan het been rood verkleuren. Als men de trombose in de benen niet goed behandelt, kunnen de kleppen in de aders blijvend beschadigd worden en ontstaat een chronische aandoening met de naam post-trombotisch syndroom ook bekend als trombosebeen. Dit is een aandoening waarbij men levenslang gezwollen benen heeft die vermoeid aanvoelen en in een aantal gevallen zelfs kan leiden tot een open been. Als er een bloedstolsel losraakt en zich naar de longen verplaatst kan dit een longembolie veroorzaken, een gevaarlijke en regelmatig dodelijke aandoening.

De volgende symptomen kunnen op een longembolie wijzen:

  • Kortademigheid.
  • Scherpe pijn in de borst die erger wordt bij diepe ademhaling.
  • Ophoesten van bloed.
  • Snelle hartslag.
Spataderen

Behandeling trombose

Voor het behandelen van trombose kan een arts kiezen uit verschillende methoden:

  • Medicijnen die ervoor zorgen dat het bloed minder stolbaar wordt.
  • Therapeutisch elastische kousen die de bloedstroom in de bloedvaten in de benen bevorderen.