Tips voor onderhoud borstprothese

De borstprothese die u heeft, is gemaakt van zacht siliconen materiaal in een dunne folie. Deze folie kan zeer goed tegen vet, olie, chloor en zout water. De borstprothese wordt door de folie beschermd tegen deze invloeden. Gaat u echter vaak zwemmen, dan is een zwemprothese beter dan de prothese die u dagelijks draagt. De prothese voelt zacht, soepel en flexibel aan. Het materiaal waar de prothese van gemaakt is, neemt de lichaamstemperatuur aan.

Algemene tips

 • Behandel uw borstprothese met zorg: Wees voorzichtig met scherpe of puntige voorwerpen zoals spelden, ringen en scharen. Scherpe nagels, ook van huisdieren, kunnen uw borstprothese onherstelbaar beschadigen.
 • Leg uw borstprothese altijd terug in de meegeleverde doos, de borstprothese blijft hier door in de goede vorm. Dit kan gewoon terwijl de borstprothese in de bh zit.
 • Als u met het vliegtuig gaat, doe dan geen prothese in de bagage die in het ruim van het vliegtuig gaat, maar in uw handbagage. De luchtdruk in het ruim is zo verschillend van de gewone luchtdruk, dat uw prothese daar niet tegen kan en zacht wordt.
 • Bij skiën of klimmen op grote hoogte kan de prothese ook een reactie geven. Dit trekt nader hand wel bij.

Huidverzorging

Verzorg uw huid na het wassen zoals u altijd gewend bent. Als u een crème of bodylotion gebruikt, is het belangrijk dat deze volledig door de huid wordt opgenomen.

Onderhoud borstprothese; tips voor de verzorging

Houdt uw borstprothese onder lauw water, breng vloeibare zeep aan en reinig de borstprothese met de hand. Spoel uw borstprothese onder lauw water goed af, zodat er geen zeepresten achter blijven. Laat uw borstprothese aan de lucht drogen, wrijf de prothese droog met een handdoek of gebruik een niet te warme föhn. Als u medicatie gebruikt is het van belang om de prothese dagelijks schoon te maken. De medicatie kan via de huid op de prothese komen en op den duur de folie beschadigen.

borstprothese

Onderhoudtips voor de verzorging van uw contact (plak)prothese

 • De contactlaag hecht alleen op een droge en vetvrije huid.
 • Zorgvuldige en regelmatige verzorging is bepalend voor een langdurig behoud van hechtkracht van de prothese.
 • Reinig de hechtlaag minimaal twee tot drie maal per week of telkens wanneer u de indruk heeft dat de hechtkracht minder wordt. Maar liefst elke dag, dan blijft de hechtkracht het stevigst.
 • Breng drie druppels van de speciale Cleanser op de droge hechtlaag aan en bevochtig het borsteltje met lauw water.
 • Borstel de hechtlaag nu 3 minuten stevig met het speciale borsteltje. Maak daarbij ronddraaiende bewegingen en oefen flink druk uit.
 • Spoel de hechtlaag vervolgens met veel lauw water na.
 • Laat de hechtlaag uiteindelijk aan de lucht drogen of gebruik een niet te warme föhn. Het is handig om de prothese af te dekken met de bijgeleverde losse folie, zo voorkomt u dat er stof op de hechtlaag komt.