Zwachtelen ambulante compressie therapie

Als u veel vocht in de benen heeft kan de huisarts of thuiszorg u eerst het advies geven om de benen te zwachtelen. Pas als de vocht is afgenomen kan er therapeutische elastische kousen aangemeten worden.

Hieronder laten wij u zien wat de beste zwachteltechniek is:

Het windsel van binnen naar buiten aanzetten.

Voet in 90º positie. Het windsel enigszins gerekt, te beginnen bij het teengewricht op of zijkant voet. Eenmaal rond de voet wikkelen, waarbij begin wordt vastgezet.

De derde slag voor 2/3 om de hiel, 1/3 om de hak wikkelen. Windsel aanspannen.

De volgende slag voor 1/3 om de hiel, voor 2/3 deel om de hak wikkelen.Windsel aanspannen.

Daarna het windsel zijn loop laten volgen langs de enkel.

En een toer om de enkel maken.

Waarbij het windsel zijn eigen loop naar boven bepaalt.

Het windsel volgt nu het been tot vlak onder de knie, waarbij de zwachtel tegen de huid
wordt afgerold en aangetrokken.

Onder de knie volgt een bijna circulaire toer als de rol het been volgt (niet te strak) ….

Het been volgend gaat het windsel naar beneden om de kuit

Vervolgens komt het windsel vanzelf naar boven. Deze toer vast zetten met tape. Het tweede windsel wordt op dezelfde wijze als het eerste windsel aangelegd maar dan in tegengestelde richting.

Tips Voor het zwachtelproces

zwachtelen

Wie mag zwachtelen?

Als u veel vocht heeft in de benen of armen, wordt het aangeraden om eerst te starten met zwachtelen voor een periode van ongeveer 2 weken.  Dat is belangrijk, omdat anders de maten van de kousen niet overeenkomen met uw reguliere maat. Als de vocht is verminderd, kunnen de steunkousen aangemeten worden.

Als u gezwachteld moet worden voordat u steunkousen aangemeten kunt krijgen, kunt u het beste de thuiszorg of een wijkverpleegkundige inschakelen. Zij zijn opgeleid om dit op de juiste manier te doen. Het wordt altijd aangeraden om dit door een specialist te laten doen. Zij beheersen de juiste technieken en kunnen daarbij ook het vocht in de gaten houden en de compressie therapeut op tijd informeren over de staat. Wij hebben altijd nauw contact met de thuiszorg, zodat wij op het juiste moment de steunkousen kunnen aanmeten.

Vragen of een afspraak maken? Neem contact met ons op via 0180-410299 of stuur een mail naar info@emje.nl