Lymfoedeem en borstkanker

lymfoedeem

Wist u dat bij meer dan de helft van de patiënten met borstkanker, lymfoedeem ontstaat? Gelukkig zijn hier tegenwoordig voldoende medische oplossingen voor. Wilt u hier meer over weten? We leggen het u graag uit in dit artikel.

Wat is lymfoedeem?

Lymfoedeem is een aandoening waarbij vocht zich ophoopt in de weke delen van het lichaam, waardoor zwelling ontstaat. Het kan optreden als gevolg van de behandeling van borstkanker. Behandelingen van borstkanker, zoals het verwijderen van lymfeklieren of bestraling, kunnen schade veroorzaken aan het kwetsbare lymfestelsel en deze verstoring kan leiden tot lymfoedeem.

Lymfoedeem is een ophoping van eiwitrijk vocht in het lymfestelstel. Het lymfestelstel is belangrijk voor de afweer tegen infecties en het opruimen van afvalstoffen uit de weefsels. Bovendien zorgt het ervoor dat het vochtgehalte van de weefsels in evenwicht blijven.

In het geval dat dit stelsel uit balans raakt, door bijvoorbeeld verwijdering van lymfeklieren of bestraling ervan, kan de afvoer van lymfevocht stagneren. Normaal gesproken zouden de andere lymfeklieren het werk overnemen, maar als deze zijn bestraald of beschadigd door operatie, is dit niet altijd het geval. Er kan dan namelijk een ophoping van het lymfevocht ontstaan en dat is lymfoedeem.

Welke klachten ervaart u?

De klachten die u zou kunnen krijgen bij lymfoedeem zijn onder andere;

  • Zwelling
  • Zwaar en moe gevoel
  • Tintelingen of een branderig gevoel in het getroffen gebied
  • Verstrakking of verharding van de huid
  • Verlies van flexibiliteit en bewegingsvrijheid

De zwelling kan pijnlijk, jeukerig of oncomfortabel zijn. In ernstige gevallen kan de huid verdikt en getekend raken. De klachten kunnen tijdenlang aanhouden en gaan soms helemaal niet meer weg.

Patiënten met borstkanker hebben meer kans op lymfoedeem

Lymfoedeem dat als gevolg van borstkanker ontstaat, komt veel vaker voor dan men misschien vermoedt. Uit recent onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiënten Organisaties, blijkt dat ruim 58% van de respondenten aangeeft binnen 1 tot 6 maanden lichamelijke klachten te ondervinden. Dit als gevolg van het ontstaan van lymfoedeem, na start van de behandeling. De klachten kunnen op spelen bij huishoudelijke activiteiten, inspannende bewegingen als werken in de tuin, sporten of het werk. Ook heeft dit effect op het psychisch welzijn.

Als een vrouw de diagnose van borstkanker krijgt, komt er veel op haar af. Het ontstaan van lymfoedeem is een vervelende complicatie. Met de expertise en de compressie oplossingen die eMJe voor u heeft, kan de kwaliteit van leven positief verbeterd worden. Wij kunnen helpen bij het verminderen van fysieke klachten, maar minstens zo belangrijk, ook bij het zelfvertrouwen.

De compressie oplossingen die eMJe heeft, kunnen variëren van een borstpad met compressie bh tot armkousen of hulpmiddelen die s ’nachts gedragen kunnen worden.

Heeft u hier vragen over of wilt u graag meer informatie? Dan kunt u mailen naar info@emje.nl of telefonisch contact opnemen via: 0180-410299 tussen 8.30 en 13.00 uur.