Lipoedeem herkennen

lipoedeem

Lipoedeem is een chronische en progressieve aandoening die wordt gekenmerkt door een abnormale ophoping van vocht (oedeem) in de vetcellen, over het algemeen in de heupen, benen en billen. Het komt bijna uitsluitend bij vrouwen voor, hoewel er ook bij mannen zeldzame gevallen zijn gemeld. Deze ophopingen kunnen zorgen voor een verschil in de verhouding van het boven- en onderlichaam. Het verschil kan oplopen tot 4 maten in kleding. Ook is het mogelijk dat het in uw armen voorkomt. Wilt u weten hoe u dit kunt herkennen? Hieronder leggen wij het uit.

Hoe herkent u lipoedeem?

Hoe kunt u zelf lipoedeem herkennen? Er zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op lipoedeem. Dat zijn onder andere:

  • Als de vochtophoping beide benen treft
  • Wanneer de vochtophoping niet minder wordt na dieet en lichaamsbeweging
  • Als u geen putje kunt indrukken in de benen
  • Als er snel blauwe plekken optreden bij stoten van uw been (en u het stoten als veel pijn ervaart)

Deze tekenen kunnen wijzen tot lipoedeem.

Andere tekenen zijn een symmetrische vergroting van de benen boven en onder de knieën, een “bobbel” op de benen en een verminderde bewegingsvrijheid in de enkels. Bovendien kunnen mensen met lipoedeem een gevoel van zwaarte in hun benen ervaren.

Het is belangrijk op te merken dat lipoedeem weliswaar lijkt op obesitas of lymfoedeem (zwelling door verstopping van het lymfestelsel), maar is zeker niet hetzelfde. Als u een van de bovengenoemde symptomen ervaart, moet u dit met uw arts overleggen. Zo kunt u samen vast te stellen of er sprake is van lipoedeem en om mogelijke behandelingsopties te bespreken.

Het is ook belangrijk op te merken dat lipoedeem in sommige gevallen in verband wordt gebracht met zwaarlijvigheid, maar dat het niet noodzakelijkerwijs de oorzaak is. Het is belangrijk om veranderingen in uw lichaam met uw arts te bespreken.

Wat kunt u er zelf aan doen?

Lipoedeem is een chronische aandoening en er is geen genezing bekend. Wel het kan worden beheerd door aanpassingen van uw levensstijl, voeding, bewegen en compressiekleding. Als lipoedeem niet wordt behandeld, kan het complicaties veroorzaken zoals gewrichtspijn, minder kunnen bewegen door zware benen, huidveranderingen door een slechte doorbloeding. De behandelingsmogelijkheden zijn erop gericht de symptomen te verminderen, de progressie van de aandoening te vertragen en de levenskwaliteit van de patiënten te verbeteren.

Door de symptomen van lipoedeem in een vroeg stadium te herkennen, kunnen mensen met deze aandoening de juiste behandeling krijgen om hun symptomen te beheersen en een gezonde levensstijl te behouden. Met de hulp van een zorgverlener, kunnen lipoedeem patiënten leren omgaan met deze chronische aandoening en een comfortabel, gezond leven leiden.

Houdt uw gezondheid in de gaten!

Naast het herkennen van de symptomen van lipoedeem is het belangrijk om uw gezondheid proactief in de gaten te houden. Als u veranderingen of afwijkingen in uw lichaam ervaart, zoals onverklaarbare vetophoping, zwelling of pijn, neem dan meteen contact op met uw arts, zodat hij of zij een diagnose kan stellen en de aandoening op de juiste manier kan behandelen.

Het regelmatig bijhouden van uw gewicht en lichamelijk actief blijven door beweging zijn ook essentieel voor de algehele gezondheid. Als u deze stappen neemt, bent u zich bewust van eventuele veranderingen in uw lichaam en kunt u uw gezondheid onder controle houden.

Heeft u last van lipoedeem en bent u door de arts doorverwezen om compressiekleding te dragen? Neem contact met ons op! Wij komen gratis bij u aan huis om de juiste maten op te meten en samen met u de juiste producten te kiezen voor uw behandeling.