Groeiend zelfvertrouwen door een borstprothese

 
Wanneer bij een vrouw een borst moet worden geamputeerd of moet worden geopereerd vanwege bijvoorbeeld borstkanker, heeft dat veel gevolgen voor de symmetrie of de vorm van de borsten. En dat heeft weer gevolgen voor je zelfvertrouwen. Een goed passende en fraaie borstprothese kan hierin uitkomst bieden. Jannie moest een borst laten amputeren en vertelt ons haar verhaal.
GEEN SYMMETRIE

“Elke keer als ik na het douchen voor de spiegel sta, valt het me weer op: mijn geopereerde borst is kleiner en heeft een raar soort ‘deuk’ aan de onderkant. De symmetrie is weg. Nu zijn er maar weinig mensen die me naakt zien, dus zo’n probleem maak ik er nu ook weer niet van, maar als ik een nauwsluitend shirtje droeg, kon je duidelijk zien dat er iets niet klopte. En dát vond ik wel vervelend.”

SOKKEN VS BORSTPROTHESE

Jannie probeerde dit onbehagelijke gevoel op te lossen door een sok in haar bh te stoppen. “Maar dat zat natuurlijk niet lekker en voor mijn gevoel kon iedereen het zien. Dat maakte me behoorlijk onzeker. Begrijp me niet verkeerd, ik ben nog steeds erg blij dat ik een borst besparende operatie heb gehad, nadat er drie jaar geleden borstkanker bij mij werd geconstateerd. De tumor zat op een gunstige plek en was gelukkig nog niet zo groot. In het ziekenhuis heb ik wel foldertjes gekregen over deelprotheses, maar ik heb me er nooit toe kunnen zetten om een afspraak te maken. Ik dacht het wel op te lossen met een sok. Ik vond het zo confronterend en durfde er gewoon niet zo goed naar toe te gaan.

DEELPROTHESE

Toen Jannie laatst weer voor controle in het ziekenhuis was, kwam de deelprothese toch weer ter sprake en biechtte zij op dat ze het als een behoorlijke drempel ervaarde. “Ik kreeg als tip om eens contact op te nemen met eMJe. Zij komen namelijk desgewenst bij je aan huis. Ik had nooit geweten dat dat ook kon en eenmaal thuis gekomen, heb ik gelijk gebeld om een afspraak te maken.

VERTROUWEN

De eerste keer dat er iemand langs kwam, was ik behoorlijk zenuwachtig, maar dat bleek nergens voor nodig. In de vertrouwde sfeer van thuis kreeg ik alle informatie en uiteindelijk werd er een deelprothese aangemeten.

‘HET VOELT GOED’

Het mooie was dat de consulent gewoon in haar eigen auto kwam. Zonder logo’s of reclame opdrukken en eigenlijk vond ik dat wel erg fijn. Bij ons in de buurt wordt namelijk nogal veel gekletst en nu was het net of er gewoon een vriendin langs kwam. Ik ben ontzettend fijn geholpen en draag mijn deelprothese inmiddels met veel plezier. Het zit altijd goed en ik voel me niet meer onzeker. Ik heb mijn figuur weer terug!”, aldus Jannie.

Dit stukje is geschreven door eMJe en op 30 november 2017 gepubliceerd op For You magazine. Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan ook een kijkje op: www.foryou.nl