Je vecht zo hard, je gaat dit winnen, zeggen mensen. Bullshit

‘Je vecht zo hard, dit ga je winnen.’ Bernadette (57) kreeg borstkanker en kan die woorden niet meer horen. ‘Overleven is een kwestie van mazzel en heeft niks met je vechtlust te maken.’

Elke week op saarmagazine.nl: een vijftiger aan het woord over haar leven in de serie ‘Ik ben Saar.’

“Ik heb slecht nieuws, zei de arts en toen wist ik het al. Ik had een tumor van acht centimeter. Mijn borst moest eraf en of ik het zou overleven was niet zeker. Geen uitzaaiingen gelukkig, dat vergrootte mijn kansen. Ik was er ruim een jaar zoet mee en toen was de tumor weg. Het is een jaar geleden en ik ben nog elke dag bang dat het terugkomt, maar dat is niet erg. Omdat ik er veel aan denk, ben ik ook elke dag blij dat ik leef.

Ik heb veel lieve reacties gekregen, steun uit onverwachte hoeken. Tientallen kaarten. Zo fijn, het hielp echt. Zoveel mensen die de moeite namen iets te schrijven, iets persoonlijks, een hart onder de riem. Het enige wat ik echt niet begreep waren mensen met de tekst: ‘Je vecht zo hard, je gaat dit winnen.’ Hoe vaker ik dat hoorde, hoe stommer ik het vond. Ik vocht niet, ik deed het enige wat een mens in zo’n geval doet: doen wat de dokter zegt. Die dokter deed zijn werk en ik had geluk, dus ik werd beter. ‘Maar je leefde zo gezond, en je was zo sterk’, zeggen mensen dan. Nou, ik kan je vertellen dat ik heel vaak niet sterk was en dat is oké.

Borstkanker is een kutziekte en van chemo’s word je ziek – natuurlijk was ik niet altijd sterk en natuurlijk verloor ik soms de moed. Er hangt tegenwoordig een bijna epische zweem om borstkanker. Zo van: wij vrouwen strijden tegen de ziekte die ons kapot wil maken, onvermoeibaar, hoofd omhoog. Hou toch op. Als je na de zoveelste chemo thuiskomt, wil je iedereen die beweert dat je moet ‘vechten’ met een infuusslang wurgen. Dat woord zou verboden moeten worden als het gaat om een ernstige ziekte.

Na mijn operatie lag ik in het ziekenhuis naast een jonge vrouw. Drie kleine kinderen en uitgezaaide borstkanker. Als je de term ‘vechten’  wil gebruiken, dan had je daar iemand die vocht. Met alles wat ze in zich had, voor zichzelf, voor haar kinderen, haar man. Ze redde het niet. Vocht ze dan niet hard genoeg? Rot toch op. Het is geen kwestie van inzet, het is een kwestie van mazzel. Of het gebrek eraan.”

 Dit stukje is geschreven door Saar Magazine. Wilt u meer van dit soort artikelen lezen? Neem dan ook een kijke op: www.saarmagazine.nl 

Originele post: http://www.saarmagazine.nl/je-vecht-zo-hard-je-gaat-dit-winnen-zeggen-mensen-bullshit/