Steunkousen

steunkousen

Heeft u last van (veel) vocht in de benen, spataderen of onrustige benen? Dan kan het zijn dat de arts u steunkousen heeft voorgeschreven. Wij leggen u in dit artikel uit waarom dit zo effectief is!

Waarom steunkousen?

Steunkousen zijn ontworpen om zwellingen te verminderen en de bloedcirculatie te verbeteren in uw benen of armen. Meestal worden ze voorgeschreven als u een medische aandoening heeft. Denkt u hierbij aan chronische veneuze insufficiënte, lymfoedeem, trombose of spataderen.

Vaak worden de steunkousen aanbevolen als onderdeel van een uitgebreid behandelplan. Ze kunnen de pijn en ongemak helpen verlichten en zwellingen verminderen. Ook verbeteren ze de bloedsomloop en kunnen steunkousen voorkomen dat aderen zich vormen in spataderen of als ze aanwezig niet erger worden.

Op het moment dat u deze voorgeschreven krijgt van uw arts, is het handig om in gesprek te gaan met een consulente/compressietherapeut die hier ervaring in heeft. Zij kunnen namelijk beoordelen of de benen goed genoeg zijn om steunkousen te dragen. Soms kan er namelijk nog te veel vocht in de benen zitten, waardoor er eerst gezwachteld moet worden. Dit betekent dat er met compressiezwachtel eerst vocht uit de benen wordt gehaald.

Zijn alle elastische kousen hetzelfde?

Hoewel de termen ‘elastische kousen’, ‘steunkousen’, en ‘Therapeutische Elastische Kousen (TEK)’ vaak door elkaar worden gebruikt, zijn niet alle kousen identiek. Er zijn verschillende typen TEK, die elk zijn ontworpen voor specifieke medische behoeften en aandoeningen. De verschillen tussen deze kousen zijn aanzienlijk, zowel qua materiaal als qua compressieniveau.

  • Compressieniveau: De hoeveelheid druk die de kous uitoefent varieert. Er zijn verschillende compressieklassen, variërend van licht tot zeer sterk. De keuze van de compressieklasse hangt af van de medische indicatie en de ernst van de symptomen.
  • Lengte van de steunkousen: Steunkousen kunnen verschillende lengtes hebben, van kniekousen tot dijbeenkousen en zelfs panty’s. De keuze hangt af van het gebied dat behandeld moet worden.
  • Materiaal en Ontwerp: Sommige kousen zijn dikker en bieden meer steun, terwijl andere dunner en discreter zijn. Er zijn ook variaties in het ontwerp, zoals open of gesloten tenen, afhankelijk van de voorkeur en het comfort van de gebruiker.
  • Indicatie specifiek: Bepaalde TEK zijn specifiek ontworpen voor bepaalde aandoeningen, zoals lymfoedeem of diepe veneuze trombose (DVT). Ze kunnen verschillende drukgradaties hebben op verschillende delen van het been of de arm om optimale therapeutische effecten te bereiken.

Hoe kiest u de juiste steunkousen?

Het kiezen van de juiste steunkousen is cruciaal voor effectieve behandeling en comfort. Het is belangrijk om de juiste maat en type steunkousen te kiezen op basis van de aanbevelingen van uw arts of therapeut. Het is raadzaam om uw benen te laten meten door een professional om de meest nauwkeurige maat en type te garanderen.

Steunkousen aantrekken

Het aantrekken van steunkousen kan soms wel eens lastig zijn. Vooral als u minder kracht heeft of niet mobiel genoeg bent. Indien dit een langdurig probleem is, kunt u meestal de thuiszorg inschakelen voor hulp. Neemt u daarvoor contact op met uw huisarts!

Er zijn ook een aantal hulpmiddelen en tips die het makkelijk voor u maken om de kousen aan- en uit te trekken. Zo zijn er een aantal aantrekhulpmiddelen die u kunt gebruiken! Denkt u hierbij aan glijzakken of handschoenen. Maar ook grotere ‘apparaten’ waarbij u veel minder kracht nodig heeft. Op onze webshop kunt u deze gemakkelijk bestellen.

Ook kan er altijd samen met een ergotherapeut gekeken worden welke aantrekhulp het meest geschikt is voor u. De consulente die bij u aan huis komt, zal dit overleggen met u.

Sportkousen voor dagelijks gebruik

In het geval dat u minimale last heeft van uw benen, maar toch een beetje extra ondersteuning kunt gebruiken, kunt u kiezen voor sportkousen. Deze zijn speciaal ontwikkeld voor mensen die veel bewegen en daarom extra ondersteuning in de bloedsomloop kunnen gebruiken. Zo zijn er verschillende soorten sportkousen, gebaseerd op sporttype. Ook zijn er speciale kousen in de vorm van panty’s, hoge kniekousen of kousen tot aan de lies!

Wij hebben op onze webshop een breed aanbood aan verschillende soorten kousen. Weet u niet zo goed welke geschikt is voor u? Neemt u dan contact op met ons! Onze collega’s helpen u graag verder bij uw zoektocht.